Visualització de contingut web

La Festa de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí

"Celebració de gran participació popular d'origen medieval (1247) que se celebra a Algemesí el 7 i el 8 de setembre. Els seus rituals, transmesos de pares a fills, cristal·litzen en una sèrie de manifestacions diferents: expressions orals (teatre), música (seixanta-tres composicions), danses i representacions amb reminiscències de cultes romans, cristians, musulmans i jueus; cultures que van entreteixir l'essència d'esta terra i que es materialitza en la creació dels instruments musicals, en la inspiració de les melodies i en la variada indumentària utilitzada en la festa". Definició de la UNESCO en l'expedient de declaració de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

El 28 de novembre de 2011 la UNESCO en la VI reunió intergovernamental celebrada a Bali (Indonèsia) va atorgar a esta tradició centenària la categoria de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per:

«La implicació social de tota la població amb la perpetuació de les seues tradicions, pel compromís generacional en la transmissió oral dels seus rituals durant més de tres segles».

La música de dolçaina i tabal, les composicions orquestrals que acompanyen les torres humanes de la Muixeranga i les danses dels Bastonets, de les Pastoretes, de la Carxofa, dels Arquets, de les Llauradores i dels Tornejants recreen i estimulen la memòria col·lectiva, tot transmetent missatges comuns i universals de sentiments visuals i sonors de gran plasticitat.

Llegir més

Enllaç d'interès 1

Enllaç d'interès 2

Enllaç d'interès 3