El Consell aprova la concessió d'ajudes per a actuacions d'emergència en els països de Sahel per a atendre la crisi alimentària

10/11/2017

El Consell ha aprovat les bases reguladores per a concedir ajudes directes per a actuacions d'emergència en els països de Sahel amb l'objectiu d'atendre les necessitats bàsiques de la població després de la crisi alimentària en la zona.

En concret, es destinaran 379.365,72 euros per al finançament de projectes d'acció humanitària en la zona ecoclimàtica i biogeogràfica de transició entre el desert del Sàhara en el nord i la sabana sudanesa en el sud, coneguda com Sahel i, especialment en les regions més seques.

Aquests projectes van ser aprovats en l'última reunió del Comitè permanent d'Acció Humanitària i d'Emergències (CAHE) amb l'objectiu d'assegurar l'alimentació bàsica a la població en zones de Níger i Mali per a pal·liar els problemes més urgents d'aquestes dues zones com són les fams i els desplaçaments.

Níger és una regió que es troba en una crisi de seguretat i emergència humanitària. Compta amb un total d'1,3 milions de persones en situació d'inseguretat alimentària i 247.500 xiquets pateixen desnutrició. En aquesta zona 1 de cada 2 persones es troba en el llindar de pobresa.

Pel que fa a Mali segueix patint atacs i inseguretat que limita el lliure moviment de la població i l'accés als serveis bàsics. Tot açò contribueix a l'escassetat d'aliments i a la desnutrició afectant a milions de persones.

El procediment per a la concessió de les ajudes previstes és mitjançant adjudicació directa, en tractar-se de raons humanitàries i la selecció de projectes s'ha realitzat utilitzant la Carta Humanitària i Normes Mínimes per a la Resposta Humanitària del Projecte Esfera.

Es beneficiaran de la subvenció les següents entitats i projectes:

- Movimiento por la Paz, el Desarme y la Libertad-MPDL . A través de projectes orientats a la reducció de la mortalitat infantil, millorant la seguretat alimentària i la gestió de la desnutrició infantil en 4 poblacions rurals del cercle de Diema i Mali. 79.999,50€

- Fundación UNICEF-Comité Español. Amb iniciatives de millora de l'estat nutricional dels xiquets i xiquetes de les comunitats més vulnerables del sud de Mali. 80.000 €.

- Asamblea de Cooperación por la Paz. Accions d'ajuda humanitària per a promoure el dret a viure amb dignitat i la protecció de la població refugiada, desplaçada o retornada en la regió de Diffa (Níger). 80.000 €.

- Movimiento por la Paz, el Desarme y la Libertad-MPDL.Els projectes Del qual s'orienten a la millora de la salut nutricional i la seguretat alimentària de cinc localitats de la comnidad rural de Alléla (regió de Tahoua, Níger). 80.000 €.

- Solidaridad Internacional del País Valenciano. Acció humanitària contra la malnutrició en comunitats afectades per la crisi de seguretat crònica en la regió de Tombuctú. 59.366,22€