Alcaraz destaca el compromís de la Casa Regional Valenciana de París per mantindre vives la història, la cultura i la tradició de la Comunitat

03/12/2017
Alcaraz destaca el compromís de la Casa Regional Valenciana de París per mantindre vives la història, la cultura i la tradició de la Comunitat

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, i president del Consell dels Cevex, Manuel Alcaraz, ha participat en els actes de celebració amb motiu del setanta aniversari de la Casa Regional Valenciana de París, commemoració en què ha estat acompanyat per la directora general de Transparència i Participació, Aitana Mas. També ha assistit la fallera major de València, Raquel Alario.

El conseller Alcaraz ha agraït la important labor i compromís de la Casa Regional Valenciana de París per mantindre vives la història, la cultura i la tradició de la Comunitat durant aquests setanta anys.

La Generalitat ha participat aquest diumenge en els actes que commemoren el setanta aniversari de la Casa Regional Valenciana de París, una de les més antigues i que forma part dels Centres Valencians a l'Exterior (Cevex).

Alcaraz ha sigut l'encarregat de clausurar l'acte i ha destacat el paper que durant aquests setanta anys ha exercit la Casa Regional Valenciana de París com a ambaixadora de la Comunitat Valenciana al món. Segons el conseller, "el millor que tenim i que ens identifica és la nostra capacitat de convivència i això és el que celebrem hui" i s'ha sumat al reconeixement per la dedicació i contribució de la Casa Regional Valenciana de París "per mantindre les nostres arrels i acollir totes els valencians i valencianes que per diferents causes s'han hagut de desplaçar de la seua terra".

Així mateix, el conseller ha assegurat que "treballarem de manera coordinada per a contribuir a dotar de més contingut els Cevex amb activitats conjuntes", al que ha afegit que el pròxim exercici disposaran d'un pressupost de 225.000 euros perquè puguen desenvolupar més projectes i iniciatives per als valencians i valencianes que resideixen fora de la Comunitat.

Es considera Cevex qualsevol associació legalment reconeguda, sense ànim de lucre i amb personalitat jurídica pròpia d'acord amb les normes vigents a territori en què es trobe ubicada, constituïda per una comunitat de valencians i valencianes o els seus descendents, assentada fora de la Comunitat Valenciana. En l'actualitat hi ha un total de 42 centres repartits per tota la geografia mundial.

Actualment hi ha al voltant de 20.000 valencians a França, dels quals prop de 1.500 viuen a París.

En la celebració del setanta aniversari de la Casa Regional Valenciana de París s'ha rendit homenatge a tots els presidents i falleres majors del centre des de la seua fundació. La presentació l'ha realitzat l'artista valencià Donís Salvador, qui també ha oferit una actuació musical.

Concert de Capella de Ministrers

Dins de les activitats de celebració del setanta aniversari de la Casa Regional Valenciana de París, Capella de Ministrers ha oferit un concert amb el programa "Mapamundo, música de la cort aragonesa a Nàpols" en Notre Dame de Clignancourt amb composicions del segle XV, música de la corona aragonesa, francoflamenca i italiana, cançons i danses cortesanes.


Homenatge al fundador Amado Granell


La Casa Regional Valenciana de París va ser creada en 1947 per Amado Granell i uns exportadors de taronges. En un principi es va tractar d'un centre d'auxili i ajuda per als valencians expatriats i emigrats, però hui en dia és un centre sociocultural europeu i modern, on s'intenta donar a conéixer la cultura de la Comunitat Valenciana.

La casa valenciana de París tenia, entre altres objectius, els de donar suport als milers de valencians i valencianes que s'havien vist obligats a traspassar la frontera, quasi sempre en els límits de la més severa supervivència i, en aquells moments, per motius polítics, ideològics, o per temor de qualsevol tipus de represàlia de la dictadura franquista.

Amado Granell va nàixer a Borriana en 1898 i va ser el primer oficial de la Divisió Leclerc a arribar a Normandia i entrar a París el dia del seu alliberament. Es va exiliar a França, lloc en què és recordat per la seua brillant carrera militar al servei de l'antifeixisme. En 1950 va obrir un restaurant a París anomenat Els Amics, lloc de reunió de totes les ideologies i acudien molts dels socis de la Casa Regional Valenciana de París, de la qual Granell va ser un dels fundadors.

Per això, quan es compleixen setanta anys de la seua fundació, s'ha rendit un homenatge a un emblema que personifica moltes coses, al tinent Amado Granell, com a cap visible d'una enorme multitud de valencians i valencianes que es van veure obligats a abandonar la seua terra i a refer la vida a la ciutat que els va auxiliar i va acollir, i que en l'àmbit organitzatiu es cristal·litza en la fundació de la Casa de València a París.

Arxius relacionats