Oltra apel·la a construir un contracte social en què institucions, empreses i ciutadania 'ens comprometem amb l'ètica pública i el bon govern'

12/06/2018
Oltra apel·la a construir un contracte social en què institucions, empreses i ciutadania "ens comprometem amb l"ètica pública i el bon govern"

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha fet una crida a construir les bases d'un contracte social en què institucions, empreses i ciutadania "ens comprometem amb l'ètica pública i el bon govern per a avançar cap a una democràcia sana, igualitària i responsable".

La Generalitat ha reunit a Castelló representants institucionals i del món empresarial de la província per a celebrar la cloenda de les jornades "Iniciativa empresarial per l'ètica i el bon govern", organitzades per la Conselleria de Transparència junt amb la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana i el Consell de Cambres de la Comunitat Valenciana.

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha sigut l'encarregada d'inaugurar la trobada junt amb el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, i el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, Salvador Navarro.
Per a Oltra, "no es pot eradicar la corrupció només amb lleis, necessitem aliances en què l'ètica pública i la responsabilitat social empresarial siguen la guia que presidisca totes les actuacions de les empreses i de les administracions públiques".

La vicepresidenta del Consell ha explicat que, d'aquesta manera, "podem aconseguir una societat econòmicament avançada, segura i en què tinguem una prosperitat econòmica compartida".

Oltra ha destacat la necessitat de parlar d'ètica perquè la corrupció "és una malaltia de la democràcia que provoca que es descuren polítiques i recursos com la sanitat, l'educació, els serveis socials o les infraestructures", i ha recordat els anys de corrupció institucionalitzada a la Comunitat Valenciana que van generar "desigualtat, falta d'inversions, de recursos i de serveis socials essencials".

Enfront d'aquesta situació, la vicepresidenta ha recordat que el segon dels eixos de l'Acord del Botànic va ser la "regeneració democràtica i la lluita contra la corrupció", i en aquest sentit el Consell ha elaborat un cos normatiu de prevenció de pràctiques corruptes, de bon govern i d'ètica pública "que serveix de model a altres institucions i també a les empreses".

Normalització de la transparència

Per la seua banda, Manuel Alcaraz ha parlat també del cost econòmic que suposa la corrupció i s'ha referit a la crisi de reputació que ha travessat la marca Comunitat Valenciana, "associada durant una època a terra de corrupció, cosa que està donant pas a una manera diferent de fer les coses, posant llum on hi havia foscor, amb l'objectiu de ser capital de la transparència".

Segons el conseller, "hem aconseguit revertir la imatge de la Comunitat Valenciana. Ara exportem transparència i govern obert".

Alcaraz ha assenyalat que aquest debat "obri el camí per a aconseguir la normalització de la transparència en tots els àmbits i introdueix aquest discurs en l'activitat ordinària, tant d'empreses com d'institucions".

Per la seua banda, el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, Salvador Navarro, ha parlat del "compromís" del món empresarial amb un model de responsabilitat social corporativa per a donar resposta a les noves exigències i demandes de la societat, a més d'aconseguir un creixement sostenible i sostingut.

Jornades de reflexió i debat

La jornada celebrada a Castelló conclou les trobades "Iniciativa empresarial per l'ètica i el bon govern". Aquestes jornades han servit perquè en les pròximes setmanes s'aprove una declaració en favor de la integritat empresarial i institucional, amb l'objectiu que el món econòmic valencià puga adherir-s'hi.

A través d'aquesta iniciativa, es pretén reflexionar sobre la prevenció de la corrupció i les males pràctiques en l'àmbit empresarial i de les administracions públiques de la Comunitat Valenciana, analitzar les relacions entre el món empresarial i les administracions, especialment en l'àmbit de la contractació pública, i llançar una declaració per l'ètica, el bon govern i en favor de la integritat empresarial i institucional.

La jornada, celebrada a la Casa dels Caragols de Castelló, ha començat amb la ponència del professor d'Ètica Empresarial, José Félix Lozano, que ha parlat de conceptes ètics en el context general.

Posteriorment, han intervingut ponents com el professor titular de Dret Administratiu de la Universitat de Saragossa, Julio Tejedor, que ha parlat en la seua intervenció sobre la contractació pública i les males pràctiques, i la directora general de Transparència i Participació, Aitana Mas, que ha explicat els canvis normatius en matèria de responsabilitat social i lobbys.

Al seu torn, s'ha fet una taula redona en què han participat representants d'Intercoop Consultoria, Coopv, Bankia i British Petrolium, en la qual han plantejat les seues maneres d'afrontar els diferents reptes pel que fa a bones pràctiques, integritat empresarial i responsabilitat social.

La jornada ha finalitzat amb una taula en què han intervingut el president del Consell Empresarial de Castelló, Sebastián Pla; la presidenta de la Cambra de Comerç de Castelló, Dolores Guillamón, i el president de la Federació de Cooperatives de Treball Associat, Emilio Sampedro.

Arxius relacionats