La Generalitat destina 200.000 euros a ajuda humanitària per a pal·liar els efectes del volcà de Fuego a Guatemala

12/06/2018

La Generalitat, a través de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, ha publicat d'emergència la convocatòria de subvencions directes per a projectes d'acció humanitària a Guatemala que contribuïsquen a pal·liar els efectes del volcà de Fuego.

Es destinaran 200.000 euros per a desenvolupar a les zones afectades actuacions en matèria d'educació, seguretat alimentària, nutrició, salut, alberg, sanejament, aigua i higiene.

Amb aquesta finalitat, se seleccionaran quatre projectes d'entre aquells que presenten les entitats inscrites en el Registre d'Agents de la Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Comunitat Valenciana, que desenvolupen accions humanitàries a Chimaltenango, Sacatepéquez o Escuintla, als quals es concediran subvencions de 50.000 euros cada un.

El conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, ha afirmat que la Comunitat "no pot quedar-se al marge en aquest tipus de situacions i hem d'estar al costat de la població més afectada per la catàstrofe natural".

Per a Alcaraz, "aquestes ajudes d'emergència pretenen contribuir a reduir el patiment humà i a enfortir la capacitat de resistència en salut de les persones afectades per situacions de crisi humanitària".

Abans de la convocatòria d'aquestes ajudes, des de la Conselleria de Transparència s'han mantingut contactes amb l'ambaixador de Guatemala a Espanya, Fernando Molina; amb el Ministeri d'Assumptes Exteriors i Cooperació, i amb l'Oficina Tècnica de Cooperació a Guatemala, amb l'objectiu de conéixer de primera mà la situació i les necessitats de la població afectada. Al seu torn, s'ha parlat amb diverses ONG que s'han oferit a col·laborar en tot el que es necessite.

Informe de situació

D'acord amb els últims informes de situació, la població afectada per l'erupció del volcà de Fuego a Guatemala és d'1,7 milions de persones. S'ha evacuat més de 12.000 persones, s'han produït 99 víctimes mortals i hi ha més de 50 ferits. Així mateix, continuen les accions de busca i rescat de persones a l'àrea afectada.

La primera erupció del volcà es va produir el passat 3 de juny i, posteriorment, va incrementar la seua activitat. El 5 de juny, les autoritats van emetre alertes d'evacuació i es va iniciar un èxode massiu de població que va col·lapsar les principals vies de circulació.

La convocatòria d'aquestes ajudes directes d'acció humanitària se sumen a les que la Generalitat ha desenvolupat durant l'actual legislatura per a aquest tipus d'emergències a Haití, després del pas de l'huracà Matthew en 2016; a l'Equador, com a conseqüència del terratrémol de 2016; davant l'emergència del conflicte armat i crisi de persones refugiades a la República Àrab Síria i països limítrofs en 2015, i l'acció d'emergència a la República de Cuba i als països del Sahel en 2017.

El termini per a la presentació de les sol·licituds comença aquest 12 de juny i finalitza el pròxim 17 de juny, mentre que les adjudicacions es faran el 27 de juny. Tota la informació sobre aquest nou projecte d'acció humanitària es troba disponible ací: ací .